ViktväktarnaViktväktarna går ut på att träffas i grupp och få kostråd tillsammans. Man träffas regelbundet och väger sig. Viktväktarna använder sig av ett poängsystem där olika livsmedel ger olika poäng. Alla livsmedel är omräknade till poäng/points i stället för kalorier. Utifrån bla kön, vikt och längd får du ett antal poäng att äta för varje dag. Antalet points för en kvinna ligger på 17–26 points och för män 25–34 points.

Du får äta allt men inte mer än dina poäng. Du kan även spara några poäng till tex lördagen om du vet att du kommer att äta mer då. Vid en måltid kan du äta många potatisar, fullkornspasta eller fullkornsris utan att det ger många poäng. Detta är bra för att du ska känna dig mätt längre.

Det positiva med viktväktarna är att du äter vanlig mat och lär dig prioritera vad du ska äta mycket av respektiva vad du ska äta lite av.

Motion har en naturlig plats i din viktminskning enligt viktväktarna. Det handlar bara om att hitta en träningsform som passar just dig och som du trivs med. Viktväktarna finns på många ställen runt om i Sverige. Viktväktarna är ursprungligen ett amerikanskt företag som heter Weight Watchers. Weight watchers finns i flera länder.